ER DU PRIMARY SCHOOL

Er Du, Zhejiang, China

2015-present

Designers: Paul Mok, Joe Qiu

land area: 27,015sqm

built-up area: 6592sqm

floor area ratio: 0.24

(under construction)

The implementation of one-child policy and intense rural-urban migration have leaded to great reduction of students in rural China. Typical primary school design, in terms of both dimensions and layout, may no longer serve as effectively in the rural as in urban. Small-class-teaching(小班化), emerges as a new form of educational practice, implies reduction in teacher-student ratio and increasing opportunity of group activities among students. 
Sited in a wetland of Hangzhou, this primary school design attempts to address small-class-teaching by reducing the size of classrooms and devote the floor area to the semi-exterior “pocket spaces” where inter-class group activities could take place. These pocket spaces are intertwined along the corridors and elevated walkways, dispersed among the classrooms. 
Under the reduction of teacher-student ratio, a class teacher would form a stronger bond with his/her own class and students. Instead of concentrating all teachers in one big office, smaller offices are distributed among the classrooms where the class teachers could station at.